سال جهش تولید با مشارکت مردم
چهارشنبه ،24 اردیبهشت 1404
دفتر هماهنگی امور استان‌ها
  • 1401/08/20 - 17:47
  • - تعداد بازدید: 11
  • - تعداد بازدیدکننده: 10
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

حاشیه نشست ستادی فارس (3) : الگوی کشت در سه دشت استان فارس اجرایی می‌شود

دکتر مجتبی دهقانپور رییس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: الگوی کشت در سه دشت استان فارس اجرایی می‌شود، محصولات اساسی مشخص و براساس برنامه ابلاغی سطوح زیر کشت تعیین شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت جهاد کشاورزی، مجتبی دهقانپور در دومین جلسه نظارت ستادی استانی که به منظور هماهنگی اقدام اجرایی الگوی کشت محصولات زراعی استان فارس در محل وزارت برگزار شد، گفت: بر اساس برنامه‌ ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی یکی از رویکردهای اساسی در اجرای الگوی کشت، نگاه ویژه به تولید محصولات راهبردی شامل غلات و به طور مشخص گندم، محصولات علوفه‌ای و محصولاتی که به عنوان کالاهای اساسی به شمار می‌آیند، است که در این استان نیز رویکرد ابلاغی دنبال می‌شود.

وی با بیان این که الگوی کشت در سه دشت استان فارس اجرایی می‌شود، محصولات اساسی مشخص و براساس برنامه ابلاغی سطوح زیر کشت تعیین شده است، اظهار داشت: سه اولویت توجه به محدودیت منابع آب، تاکید بر تولید محصولات اساسی و راهبردی و مزیت نسبی تولید و تامین اقتصاد کشاورزی استراتژی اجرای الگوی کشت در استان فارس است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با بیان این که فارس وسیع‌ترین استان به لحاظ تقسیمات جغرافیایی است، گفت: بر این اساس استان را به 5 منطقه تقسیم کرده‌ایم و در هر منطقه یک دبیر مشخص شده است که به صورت هفتگی نظارت بر اجرای الگوی کشت در مناطق را بر عهده دارند.

وی افزود: در این مناطق مدیران شهرستان‌ها و مدیران پهنه و مروجین حضور دارند تا سیاست‌ها و برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی در طرح اجرای الگوی کشت را عملیاتی کنند.

این مقام مسئول با اشاره به این که در استان فارس به طور مشخص برای یکی از دشت‌ها از چند ماه گذشته بر اساس دستور استاندار الگوی کشت تدوین شده است، اظهار کرد: در الگوی کشت تدوین شده برای دشت مورد نظر سطح زیر کشت از 5300 هکتار به 3800 هکتار کاهش یافته است.

به گفته وی؛ بر اساس الگوی کشت مذکور در دشت مد نظر درآمد کشاورزان از 197 میلیارد تومان با توجه به افزایش عملکرد پیش‌بینی شده به 203 میلیارد تومان افزایش پیدا خواهد کرد و میزان مصرف آب نیز از 45 به 36 میلیون متر مکعب کاهش می‌یابد.

دهقان‌پور با تاکید بر اینکه در الگوی کشت تدوین شده افزایش سود کشاورزان، با وجود کاهش سطح زیر کشت محصولات زراعی محقق می‌شود، ابراز کرد: این دستاورد از دو طریق امکان‌پذیر است؛ یک افزایش عملکرد در واحد سطح تولیدی و دوم تنوع‌بخشی به محصولات کشت شده از 12 به 18 محصول است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با بیان این که باید الگوی کشتی پیشنهاد شود که معیشت کشاورز تامین شود و خدشه‌ای به آن وارد نشود، افزود: نگاه توامانی به سه مولفه مذکور در الگوی کشت ابلاغی از سوی وزارتخانه مد نظر بوده است.

وی با بیان این که رویکرد افزایش بهره‌وری در واحد سطح در طرح الگوی کشت مد نظر است، گفت: این رویکرد از طرق مختلف همچون تغذیه گیاهی، اصلاح آرایش کشت، کاهش ضایعات خصوصا ضایعات مرحله ی برداشت و دیگر اقدامات دنبال شود.

دهقان‌پور با بیان این که سیاست این است که الگویی که تدوین شده توسط تولید کننده و کشاورز اجرایی شود، تصریح کرد: آنچه که در نهایت انجام می‌شود باید با مشارکت ذی‌نفعان از جمله کشاورزان باشد از این رو در اجرای الگوی کشت از ظرفیت تشکل‌ها و نظام‌های بهره‌برداری استفاده شده است.

وی با اشاره به این که در حال حاضر رویکردهای آگاهی‌سازی و اقناع‌سازی در قالب مسایل آموزشی ترویجی الگو کشت شروع شده است، اظهار کرد: نشریات ترویجی تهیه شده، بالغ بر 150 دقیقه خبر در رابطه الگوی کشت از رسانه‌های جمعی پخش شده و از سایر ظرفیت‌ها نیز استفاده می‌کنیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با تاکید بر اینکه در بحث الگوی کشت رویکردمان یک رویکرد ارشادی است، ابراز کرد: برای اجرای این طرح باید سیاست‌های تشویقی را در نظر بگیریم از این رو تاکید شده سیستم‌های نوین آبیاری در جاهایی انجام دهیم که الگوی کشت اجرا می‌شود. در خصوص تخصیص یارانه‌ها و نهاده‌ها هم به همین صورت پیشنهاد شده است.

این مقام مسوول با اشاره به این که باید از ظرفیت سایر دستگاه‌های اجرایی در اجرای الگوی کشت استفاده برد، افزود: در قانون ظرفیت‌هایی وجود دارد، به طور مثال افرادی که خارج از الگو کشتی انجام می‌دهند آب بهایشان افزایش پیدا کند و بالعکس افرادی که در راستای الگوی کشت کار انجام می دهند تعرفه‌ی آب بها و برقشان کاهش پیدا کند.

دهقان‌پور با اشاره به اینکه در اجرای قانون الگوی کشت در استان فارس با برخی موانع رو به رو هستیم، تشریح کرد: 9 سال متوالی است که با خشکسالی مواجه هستیم؛ تامین بذر به عنوان یکی از نهاده‌های اساسی برای برخی از کشاورزان استان واقعا سخت است، باید بتوانیم این نقدینگی را فراهم کنیم؛ چاه‌های غیرمجاز نیز یکی دیگر از محدودیت‌هایی هست که وجود دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس به عملکرد سازمانی استان نیز اشاره کرد و گفت: 10 درصد تولیدات کشور متعلق به استان فارس است. این استان رتبه اول تولیدات باغی، رتبه دوم تولیدات زراعی، رتبه چهارم تولیدات دامی و هفتم تولیدات شیلاتی کشور را به خود اختصاص داده است.

وی افزود: استان فارس در رشد بازارهای صادراتی، جذب ماده خام کشور در صنایع غذایی، فرآوری محصولات کشاورزی و تبدیل ضایعات به خوراک دام با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان، استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری، افزایش نفوذ ضریب دانش در تولید محصولات دامی، احداث باغ مادری و تولید نهال، مبارزه با آفات و آمایش سرزمینی و ... از جمله استان‌های پیشرو در بخش‌های مختلف کشاورزی در کشور است.

  • گروه خبری : گروه مجوزدهي زيرپورتال دفتر امور استانها,اخبار ویژه,اخبار و رویدادها,نظارت و ارزیابی,آمار وفناوری اطلاعات
  • کد خبر : 43998
کلمات کلیدی
فرزانه  رحیمی
خبرنگار

فرزانه رحیمی

عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
تنظیمات قالب